Inaugracja Festiwalu TISZ. Po lewej inicjatorka Festiwalu Magdalena Maślak
Komisja Europejska i Europa Nostra ogłosiły zwycięzcę tegorocznej edycji European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, nagrody ufundowanej przez unijny program „Kreatywna Europa”. Do jubileuszowej, 20. edycji tej najbardziej prestiżowej w Europie nagrody w dziedzinie dziedzictwa kulturowego, nominowano 30 wyjątkowych projektów z 18 krajów. Wśród tegorocznych zwycięzców znalazł się organizowany przez Muzeum POLIN TISZ – Festiwal Żydowskiego Jedzenia, organizowany przez Muzeum POLIN, nagrodzony w kategorii „Edukacja, Szkolenia i Zwiększanie Świadomości”.
Uroczystość, podczas której wręczone zostaną nagrody European Heritage Awards, odbędzie się 26 września 2022 roku w odrestaurowanej Operze Narodowej w Pradze. Organizatorami gali są Komisarz UE ds. Innowacji, Badań, Kultury, Edukacji i Młodzieży – Mariya Gabriel oraz prezydent wykonawczy Europa Nostra – prof. dr Hermann Parzinger.
Po ogłoszeniu nagrodzonych w 2022 projektów wypowiedziała się Mariya Gabriel:
Serdecznie gratuluję wszystkim tegorocznym zwycięzcom European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, wyróżniających się wysokim poziomem i otwartością na innowacje. Rok 2022 jest dla nas rokiem wyjątkowym, bowiem świętujemy w nim 20. rocznicę istnienia Europejskiej Nagrody Dziedzictwa Kulturowego – najwyższego wyróżnienia na polu europejskiego dziedzictwa. Wiele spośród nagrodzonych w tym roku inicjatyw ukazuje ogromne zaangażowanie młodych ludzi, zainteresowanych naszym dziedzictwem, historią i tożsamością kulturową; jest to wyjątkowo cenne w Europejskim Roku Młodych. Szczególnie serdeczne myśli kierujemy w stronę dwóch ukraińskich laureatów. Współfinansujący Nagrodę unijny program „Kreatywna Europa” wspiera promowanie kultury i kreatywności, umożliwiających budowanie inkluzywnych, spójnych społeczności wyrosłych na gruncie naszych wspólnych, europejskich wartości.
Przewodniczący Europy Nostry, prof. dr Hermann Parzinger, powiedział:
Tegoroczni zwycięzcy nagrody stanowią doskonały przykład na to, iż dziedzictwo przywraca naszą łączność z naturą i pomaga w budowaniu poczucia przynależności. Unaoczniają także, że dziedzictwo kulturowe jest integralną częścią gospodarki cyrkularnej, wspierającej zrównoważony i inkluzywny styl życia. Gratuluję tegorocznym wspaniałym zwycięzcom – zarówno profesjonalistom, jak i pasjonatom – za ich ważną i godną uznania pracę.
Zajęcia rodzinne z wyplatania chałki w czasie Festiwalu TISZ
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Polska
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia to wyjątkowe wydarzenie, które przybliża kulturę i historię polskich Żydów poprzez celebrację żydowskiego dziedzictwa kulinarnego. Podczas TISZ Festiwalu, organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, wspólne jedzenie otwiera drogę do rozmowy o wspólnej historii, walki ze stereotypami i przełamywania barier. Dwie pierwsze edycje Festiwalu, odbywające się w 2018 i 2019 roku, zostały sfinansowane przez Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny w Polsce oraz darczyńców. W latach 2020 i 2021 Muzeum otrzymało dotacje od Holenderskiego Żydowskiego Funduszu Humanitarnego, Ambasady Królestwa Niderlandów oraz Ambasady Izraela.
Targ warzywny podczas Festiwalu TISZ
Nazwa TISZ Festiwalu zaczerpnięta jest z języka jidysz [jid. „stół”] i nawiązuje do radosnego czasu spędzanego na jedzeniu, piciu i rozmowach przy wspólnym stole. Projekt popularyzuje wiedzę o kulturze kulinarnej Żydów aszkenazyjskich z Europy Środkowo-Wschodniej oraz ukazuje jej migrację do innych części Europy. Ukazuje elementy wspólne dla różnych europejskich kultur kulinarnych, przybliża historie kryjące się za potrawami oraz wskazuje na ich znaczenie dla kultury i historii Żydów.
W każdej edycji TISZ Festiwalu odbywa się cykl warsztatów kulinarnych i degustacji potraw, dzięki którym wiedza o dziedzictwie kulinarnym przenika się z doświadczeniami osobistymi. W realizacji Festiwalu Muzeum współpracuje z lokalnymi organizacjami żydowskimi i dostawcami żywności. Co roku z Festiwalem współpracuje kilka barów mlecznych w Warszawie; wprowadzając menu w języku jidysz uwidaczniają pokrewieństwo kuchni polskiej i żydowskiej.
TISZ Festiwal stanowi doskonałą okazję dla Muzeum POLIN do popularyzacji żydowskiego dziedzictwa kulturowego wśród nowych grup zwiedzających. Dla 40% uczestników festiwalu był to udział w jednym z wydarzeń Muzeum. Z roku na rok rośnie też zainteresowanie Festiwalem. Dzięki sukcesowi TISZ, w marcu 2022 roku Muzeum POLIN otworzyło pierwszą wystawę czasową poświęconą żydowskiej żywności – „Od Kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Wystawa potrwa do grudnia 2022 roku.
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia podkreśla ogromne znaczenie niematerialnego dziedzictwa kulturowego, jakim jest jedzenie i jego zdolność do budowania mostów oraz ukazywania naszych wspólnych tradycji i zwyczajów. Jedzenie jest stanowi prawdziwie „demokratyczny” temat, w którym każdy może zabrać głos. Jako takie, może stać się być istotnym nośnikiem szerszych dyskusji o kulturze, dziedzictwie i historii wspólnoty ludzi, rozproszonych po Europie. TISZ Festiwal ma ogromne znaczenie dla ludzi w całej Europie i stanowi ważnysilny przykład dla innych społeczności o podobnej historii
– podkreśliło Jury Nagrody.