Seder

Seder (hebr. porządek) – rytualny posiłek spożywany pierwszego wieczoru święta Pesach, mający ściśle określony porządek, na stole znajdują się dania przypominające wyjście z Egiptu: trzy mace, symbolizujące kapłana, lewitę i Izraelitę, maror - gorzkie zioła, charoset - potrawa z jabłek, orzechów, migdałów, cynamonu i wina, jajka gotowane na twardo, kość jagnięca - symbol ofiary paschalnej, osolona woda, jarzyny, wino. Głowa rodziny opowiada historię Exodusu zawartą w Hagadzie, najmłodsze dziecko zadaje cztery pytania wyjaśniające znaczenie uczty sederowej. Dla proroka Eliasza zostawia się uchylone drzwi domu, wolne miejsce przy stole i kielich wina. Na koniec zjadany jest kawałek macy (afikoman) symbolizujący ofiarę pesachową, śpiewa się psalmy (Halel), hymny, piosenki oraz wypowiada życzenie: „Następnego roku w Jerozolimie".

Renata Piątkowska

Za: Tomaszewski J., Żbikowski A., Żydzi w Polsce. Dzieje i kultura. Leksykon, Warszawa 2001. 

Drukuj
In order to properly print this page, please use dedicated print button.