Od XIV w. społeczność żydowska Wenecji była jedną z największych i najbardziej stabilnych. Przepływy migracyjne, które miały miejsce między końcem 1400 a początkiem 1500 r. doprowadziły do powstania heterogenicznej i wielonarodowej społeczności. W tej zróżnicowanej atmosferze narodziła się kuchnia Żydów weneckich naznaczona połączeniami różnych tradycji i smaków, ale o wyraźnych charakterystycznych cechach aszkenazyjskich, sefardyjskich i włoskich. Lewantyńscy kupcy żydowscy, którzy handlowali ze Wschodem, przywieźli do Wenecji przyprawy i suszone owoce, między innymi rodzynki. Przygotowywane do dziś risotto all'ua (risotto z rodzynkami) z pewnością należy uznać za owoc spotkania kultur, które zaludniały najstarsze getto na świecie. To także dobra okazja, aby spróbować swoich sił w tym, co jest powszechnie uważane za jeden z fundamentów włoskiej kuchni.
Niech więc rozpocznie się czas na risotto!
Przepis:
Porcje: 2 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 160 g ryżu (do wyboru: Vialone Nano, Carnaroli, Arborio, Roma lub Baldo)
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 ml oliwy extra vergine
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 100 ml białego wina do moczenia rodzynek + trochę białego wina do odparowania
- 1l bulionu podgrzanego warzywnego
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki posiekanej na drobno natki pietruszki
- 30 g zimnego masła
- sól
Przygotowanie:
- Gdy wszystkie produkty będą przygotowane na stole, przystąp do wykwintnego rytuału przygotowywania risotto.
- Rodzynki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć nieczystości i namocz je na 20 minut w 100 ml lekko ciepłego wina. Następnie je odcedź, wysusz i odłóż na bok.
- Pokrój drobno czosnek i odłóż na bok.
- Zacznij prażenie ryżu na sucho (bez tłuszczu) na średnim ogniu, aż ziarna staną się jasne (3–4 min.). Dzięki temu ziarna stają się bardziej wytrzymałe i wodoodporne, nie będą się łuszczyły podczas gotowania, a risotto będzie kremowe i kruche.
- Na innej patelni, na bardzo małym ogniu podsmaż czosnek na oliwie.
- Gdy tylko czosnek i oliwa zaskwierczą, dodaj prażony ryż, dobrze wymieszaj trzepaczką i zmieszaj z odrobiną zimnego białego wina do odparowania. Trzepaczka pomaga rozbić skrobię pozostawianą przez ryż.
- Dodaj trochę gorącego bulionu – tyle, aby przykrył ryż. Mieszaj, aż bulion zostanie prawie całkowicie pochłonięty. Tak kontynuuj, podlewając ryż w miarę potrzeby. Risotto nigdy nie można spuścić z oka!
- W połowie gotowania dodaj rodzynki i wszystko wymieszaj (sprawdź dokładnie czas gotowania podany na opakowaniu ryżu).
- Dodaj sok jabłkowy. Sok doda risotto kwasowości, tworząc przyjemny kontrast ze słodyczą rodzynek. Dodaj sól według uznania.
- Dwie minuty przed końcem gotowania wyłącz ogień. Dodaj małe kawałki zimnego masła, nie mieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty.
- Wymieszaj dobrze risotto, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub, tak jak ja, kilka kropli oliwy aromatyzowanej pietruszką.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.