W kolejnym odcinku proponuję Wam kolejne danie rzymskiej gminy żydowskiej na święto Pesach. Przepyszne pulpety spożywane są często przez pierworodnych synów po wygłoszeniu modlitw w dniu poprzedzającym to święto. Dzięki ich wyjątkowej lekkości mówi się, że nie przerywają one postu, a spożywanie ich nie jest grzechem. Potrawa ta zawiera łodygi selera i macę, dwa produkty symbolizujące Seder: pierwsze to symbol wiosny i uwolnienia, drugie: bez drożdży, to wyrzeczenie i absolutne poświęcenie.


Przepis:

Porcje: 4-6 osób

Czas przygotowania: ok. 1 godz.


Składniki:

400 g mielonej piersi kurczaka
1 jajo
2 łodygi selera
100 g macy (lub czerstwego chleba)
1 marchew
1 szklanka oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
250 g pomidorów pelati
1 biała cebula
2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

  1. Zgromadź wszystkie składniki na stole, przy którym będziesz pracować.
  1. Namocz macę (lub czerstwy chleb) i pozostaw ją tak na 20 min.

  1. Oczyść łodygi selera, a następnie złap nożem brzeg łodygi i pociągnij – w ten sposób pozbędziesz się włókien. Możesz też przełamać ją w pół, wówczas łyko bardzo ładnie oddzieli się od łodygi. Pokrój łodygi wzdłuż na paseczki.
  1. Zblanszuj łodygi selera: gotuj je przez minutę we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie. Odcedź i osusz.

  1. Na patelnię przelej oliwę i zrumień na niej całe ząbki czosnku i cebulę pokrojoną na drobno. Jak tylko czosnek się zrumieni, zdejmij go z patelni. Dodaj łodygi selera i koncentrat pomidorowy.
  1. Dodaj pokrojoną na kawałeczki marchew, łyżeczkę cynamonu, pomidory pelati razem z ich sosem, łyżeczkę soli i chochlę gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje.

  1. W międzyczasie połącz w miseczce kurczaka, wyciśniętą masę, jajko, łyżeczkę soli, pieprzu i kolejną łyżeczkę cynamonu. Dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na pół godziny.
  1. Po pół godzinie, biorąc łyżką masę z mielonego kurczaka uformuj pulpety w owalną formę.

  1. Przełóż pulpety do sosu, przykryj pokrywką. Po 5 minutach dodaj dwie chochle gorącej wody i przykryj pokrywką tak, aby została otwarta szczelina. Duś przez 30 minut. Sos musi odparować.
  1. Podawaj pulpety w gorącym sosie własnym. Jeśli lubisz, możesz doprawić smażoną bazylią i sparzonym selerem, tak jak ja to zrobiłam. Spróbuj je również następnego dnia, są jeszcze lepsze!


Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.


 

Drukuj